Bronkoskopi
Havayolları yani bronşların içerisini gözlemlemek ve akciğer ya da hava yollarından biyopsi, balgam, yıkama sıvısı gibi materyal toplamak amacıyla yapılan endoskopik bir işlemdir.Bronkoskop adı verilen kameralı, yumuşak, ince, bükülebilir bir cihazın ağız ya da burundan geçirilerek havayollarına gönderilmesi ile yapılır.

Cihazın kamerası ile alınan görüntü aynı anda yüksek rezolüsyonlu bir monitörden izlenir. Gerek görüldüğünde cihazın içerisinden akciğere gönderilen çok ince biyopsi pensleri yardımı ile doku örnekleri alınabilir. İşlem sırasında bronş ifrazatları toplanabilir ve bu örneklerden mikrobiyolojik/histopatolojik incelemeler yapılarak hastalık tanısı konulabilir. 

Hastanede yatış gerektirmeyen ayaktan yapılabilecek bir işlemdir. İşlem genel anestezi veya sedasyonla yapılabilir.  Lokal anestezi ve sedasyonla yapıldığında, önce ağız içine lokal anestezik bir sprey sıkılarak öksürük ve öğürtü-bulantı refleksi baskılanır, hastayı sakinleştirecek ve hafif uyku verecek bir ilaç damardan yapılarak işleme geçilir. İşlem sırasında hasta kesinlikle ağrı hissetmez sadece bazı hastalarda öksürük olabilir ki bu lokal anesteziklerin kullanılması ile hemen giderilir.


Başta akciğer kanseri olmak üzere birçok akciğer hastalığının teşhisi ve bazen tedavisi için bronkoskopi yapılır.  Bronkoskopi işlemi sırasında ya da sonrasında istenmeyen bir durum gelişmesi olasılığı son derece düşüktür. İstenmeyen durumlar ise genellikle öksürük, çok küçük miktarlarda kan tükürme gibi kolay giderilebilen şikayetlerdir. Daha ciddi yan etkiler çok nadirdir, bu nedenle bronkoskopi en güvenli tanı araçlarında biridir.